Italijanski jezik

O italijanskom jeziku

   Ako ste ljubitelj italijanske muzike ili filma, ako vas ostavljaju bez daha umetnička ostvarenja italijanskih velikana, ako se prepuštate gastronomskim specijalitetima koji su s Apeninskog poluostrva osvojili ceo svet, ili vas očaravaju prelepe turističke destinacije ove zemlje, ukoliko vas zanima dizajn i moda kao jedan od najvećih italijanskih brendova današnjice, onda je učenje italijanskog pravi put da ostvarite svoje želje i upoznate ne samo jezik već i jednu drugačiju i neizmerno zanimljivu kulturu i upečatljiv duh italijanskog naroda.

   Italijanski jezik (italijanski: italiano ili lingua italiana) je romanski jezik, koji govori oko oko 120 miliona ljudi, od čega čak 52% nisu Italijani. Italijanski je službeni jezik u Italiji i San Marinu, kao i u švajcarskim kantonima Ticino i Grigioni. Italijanski je uz latinski drugi službeni jezik u Vatikanu, uz slovenački je služben i u slovenačkim primorskim opštinama Koper, Izola i Piran, a koristi se i u Istri gdje živi italijanska manjina. Dosta je raširen i među potomcima iseljenika u Luksemburgu, SAD-u i Australiji.Takođe je široko rasprostranjen i na Malti, gde je bio jedan od službenih jezika do 1934. godine. Italijanski je peti po redu jezik na svetu koji se uči u školama a u današnje vreme italijanski jezik zauzima 4. mesto na skali najpopularnijih jezika koji se uče. Mnogi ljudi smatraju italijanski najlepšim i najmelodičnijim jezikom na svetu. Zato se izbor ovog jezika za učenje radije povezuje sa ljubavlju prema njemu nego sa bilo kojim drugim razlogom. Međutim, osim kulturoloških, ima i drugih razloga za učenje italijanskog, a to je sve češća upotreba italijanskog u poslovnom okruženju. Naime, u proteklih nekoliko godina italijanski je sve zastupljeniji i popularniji zahvaljujući srpsko-italijanskoj ekonomskoj povezanosti u vidu sve većih italijanskih investicija na teritoriji naše zemlje. Prema podacima NBS Italija je, sa oko 800 miliona evra investiranog kapitala u periodu 2005–2011. godine, među prvih pet investitora u Srbiji, sa oko 400 italijanskih firmi (a registrovanih 1.100 preduzeća, sa bar nekim učešćem italijanskog kapitala) koje ostvaruju obrt od oko 2,5 milijardi evra i zapošljavaju preko 20.000 radnika.

Kad zavolite Italijanski jezik, obozavaćete i način života u Italiji i mentalitet i navike samih Italijana. Osim govora moći ćete da razumete i neke kulturne pojave koje su osobene samo za Italijane npr. ritual ispijanja espresa, izražena gestikulacija ( čak i u veoma formalnim situacijama). Prava je umetnost shvatiti značenje svakog od tih pokreta neophodnih za razumevanje izvornih govornika, te su gestovi sastavni deo naših kurseva i prožimaju celokupni nastavni materijal.